Dumnezeu dragoste este

Am cunoştinţă de o convorbire a Stareţului cu un Arhimandrit ce se ocupa cu misiunea pentru neorthodocşi. Arhimandritul cu pricina îl cinstea foarte mult pe Stareţ şi adesea, când era la Sfântul Munte, venea să vorbească cu dânsul. Stareţul l-a întrebat cum propovăduieşte. Arhimandritul, încă tânăr şi fără experienţă, gesticulând cu mâinile şi mişcându-şi întreg trupul, a răspuns agitat:

– Le spun: Credinţa voastră este rătăcită; la voi totul este scâlciat, nimic nu este drept, şi nu veţi afla mântuirea dacă nu vă pocăiţi.

Stareţul a ascultat şi l-a întrebat:

– Dar spuneţi-mi, Părinte Arhimandrit, cred ei oare în Domnul Iisus Hristos, că El este adevăratul Dumnezeu?

–  Asta o cred.

–  Dar pe Maica Domnului o cinstesc?

–  O cinstesc, dar învăţătura despre ea este greşită.

–  Şi pe Sfinţi îi cinstesc?

–  Da, îi cinstesc, dar de când s-au despărţit de Biserică, ce sfinţi mai pot avea ei?

–  Oare săvârşesc dumnezeieştile slujbe în biserici, citesc cuvântul lui Dumnezeu?

–  Da, au şi biserici, şi slujbe, dar de aţi vedea cum sunt slujbele lor, faţă de ale noastre; ce răceală şi lipsă de duh!

–  Aşadar, Părinte Arhimandrit, sufletul lor ştie că bine fac crezând în Iisus Hristos, cinstind pe Maica Domnului şi pe Sfinţi, chemându-i în rugăciuni – aşa că atunci când le spuneţi de credinţa lor că este rătăcită, ei nu vă vor asculta… Dar vedeţi, dacă le veţi zice că bine fac crezând în Dumnezeu, bine fac că cinstesc pe Maica Domnului şi pe Sfinţi; bine fac că merg la biserică, la slujbe, şi că se roagă acasă, că citesc cuvântul lui Dumnezeu şi celelalte – dar că greşesc în asta şi în asta, şi greşala trebuie îndreptată, atunci totul va fi bine, şi Domnul se va bucura de ei; şi astfel toţi se vor mântui, prin mila lui Dumnezeu… Dumnezeu dragoste este, şi astfel propovăduirea trebuie totdeauna să purceadă din dragoste; atunci se va folosi şi cel ce propovăduieşte, şi cel ce ascultă; dar dacă tot mereu îi prihăniţi, sufletul norodului nu vă va asculta, şi nu va ieşi nici un folos.

“Cuviosul Siluan Athonitul” – Arhimandritul Sofronie, traducere din limba rusă Ierom. Rafail (Noica), editura Reîntregirea, Alba Iulia – 2009

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.