Calea firească spre nepătimire

Credinţa înţeleasă nu ca o convingere logică, ci ca simţământul Dumnezeului celui Viu; din credinţă se naşte frica judecăţii lui Dumnezeu; din frică – pocăinţa; din pocăinţă – rugăciunea, mărturisirea, lacrimile. Pocăinţa, rugăciunea şi lacrimile înmulţindu-se şi adâncindu-se, duc la început către o slobozire în parte de patimi, de unde se naşte nădejdea. Nădejdea înmulţeşte trudele nevoinţei, rugăciunea şi lacrimile; subţiază şi adânceşte simţământul păcatului, în vârtutea cărui fapt creşte frica, ce trece într-o cât se poate de adâncă pocăinţă, care înclină milosârdia lui Dumnezeu, iar sufletul se învredniceşte de harul Sfântului Duh plin de lumina Dumnezeieştii iubiri.

Şi credinţa este dragoste, dar una mică; şi nădejdea este dragoste, dar nedesăvârşită. De fiecare dată când sufletul se înalţă de la o măsură mai mică a iubirii către una mai mare, va trece negreşit prin frică. Dragostea, ivindu-se, izgoneşte frica; dar, odată gonită de o mică dragoste, când sufletul trece către una mai mare, frica iarăşi se naşte, şi apoi iarăşi se biruieşte de dragoste; şi singură desăvârşita iubire, după marele Apostol al iubirii, desăvârşit izgoneşte frica, adică acea frică în care este chin.

Există şi o altă frică a lui Dumnezeu, în care nu se află chin, ci bucurie şi suflu al sfintei vecinicii. Iată cum vorbeşte Stareţul despre această frică ce nu trebuie să părăsească omul câtă vreme se află în hotarele fiinţării sale pământeşti:

<<Înaintea lui Dumnezeu trebuie să trăieşti în frică şi în dragoste. În frică, pentru că El este Domnul; în frică, pentru a nu scârbi pe Domnul cu vreun gând rău; în dragoste, pentru că Domnul este dragoste>>.

“Cuviosul Siluan Athonitul” – Arhimandritul Sofronie, traducere din limba rusă Ierom. Rafail (Noica), editura Reîntregirea, Alba Iulia – 2009

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.