Întâlnirea părintelui Sofronie cu Sfântul Siluan

Părintele Sofronie vieţuise deja aproape cinci ani în Mănăstirea Sfântului Panteleimon înainte de a-l cunoaşte personal pe sfânt. El fusese hirotonit diacon în 1930 de Episcopul Nicolae Velimirovici, care era un mare prieten al Sfântului Siluan şi îl vizita adeseori. Părintele Sofronie îmi spunea că Sfântul Siluan avea ca ascultare să se ocupe de magazinul de cărţi şi o dată s-a simţit grozav de stânjenit pentru că Episcopul Nicolae a venit şi a cumpărat multe cărţi, cerându-i Sfântului Siluan să-l ajute să şi le pună în geantă. În felul acesta a făcut ca fiecare carte să treacă prin mâinile acestuia. Sfântul Siluan a înţeles ce făcea episcopul şi s-a simţit stânjenit. Aşa că, în timp ce făcea precum îi ceruse Episcopul Nicolae, a arătat spre “Omiliile” Sfântului Macarie şi a spus: “Iată un mare părinte, omiliile sale sunt pline de har”. La care Episcopul Nicolae a răspuns: “Şi în zilele noastre există părinţi de aceeaşi măsură cu Sfântul Macarie”. Şi Sfântul Siluan mărturisea mai târziu: “M-am simţit grozav de stânjenit după cuvântul său”, înţelegând că episcopul se referise la el.

Hirotonia Părintelui Sofronie a avut loc la Vechiul Russikon, în spatele mănăstirii Sfântului Panteleimon, la o distanţă de o oră de mers pe jos. Sfântul Siluan mergea împreună cu Episcopul Nicolae Velimirovici; Părintele Sofronie îi urma din spate, dar numai după un oarecare răstimp de la hirotonia sa a vorbit pentru prima dată cu Sfântul Siluan.

La puţin timp după hirotonia stareţului [părintelui Sofronie n.n.], un călugăr sihastru, Părintele Vladimir, l-a vizitat pe Părintele Sofronie la mănăstire şi au discutat câteva probleme duhovniceşti. Părintele Vladimir, mişcat de convorbirea avută şi de întreaga atmosferă duhovnicească care izvorâse din aceasta, dintr-o dată a cerut: “Părinte Sofronie, dă-mi un cuvânt de mântuire pentru sufletul meu!”. Stareţul, care tocmai pregătea un ceai pentru Părintele Vladimir, i-a răspuns fără şovăire: “Stai pe marginea prăpastiei deznădejdii şi când vezi că nu o mai poţi răbda, trage-te înapoi un pic şi ia o ceaşcă de ceai”, şi apoi i-a întins o ceaşcă de ceai. Acest cuvânt, şi mai cu seamă energia harului pe care o purta în el, l-a zguduit pe pustnic care, cu inima înfrântă, a plecat şi s-a dus la Sfântul Siluan, căutând sfat şi încredinţare în ce priveşte adevărul şi temeinicia acestui cuvânt. În ziua următoare acestei întâlniri, Părintele Sofronie cobora scările exterioare ale clădirii mănăstirii, ducându-se înspre curtea centrală. În acelaşi timp, Sfântul Siluan urca în direcţia opusă dinspre portul mănăstirii. În chip firesc, s-ar fi întâlnit în faţa intrării bisericii Sfântului Panteleimon. Stareţul însă, din respect pentru Sfântul Siluan, şi-a schimbat drumul, ca să nu îl întâlnească. Dar Sfântul Siluan şi-a schimbat şi el direcţia, făcând de neevitat întâlnirea lor în faţa trapezei. Acolo, Sfântul Siluan l-a întrebat pe Părintele Sofronie: “Părinte Sofronie, te-a vizitat Părintele Vladimir ieri?”. Părintele Sofronie, trecând peste toate frazele obişnuite ale etichetei ce au loc în chip firesc la o întâlnire, a răspuns cu simplitate: “Am greşit?”. Aşijderea, Sfântul Siluan i-a spus: “Nu. Dar ceea ce ai spus era peste măsura şi puterea fratelui. Vino mâine să stăm de vorbă împreună.” Astfel, stareţul l-a vizitat pe Sfântul Siluan, care i-a povestit viaţa sa. I-a descris cei cincisprezece ani de luptă împotriva duhurilor răutăţii. I-a încredinţat cuvântul descoperitor primit de la Hristos: “Ţine-ţi mintea în iad şi nu deznădăjdui.” Acest cuvânt, care era o piatră de hotar în lupta duhovnicească a sfântului, era în esenţă acelaşi cu cuvântul pe care Părintele Sofronie îl spusese Părintelui Vladimir. Prin puterea acestui cuvânt s-a izbăvit de tot atacul diavolesc şi s-a curăţit de toată ispita mândriei.

Părintele Sofronie a dobândit o asemenea credinţă şi cinstire faţă de Siluan, încât, în duh, se închina până şi urmelor paşilor săi.

“Lărgiţi şi voi inimile voastre” – Arhimandritul Zaharia, traducere din limba engleză de monahia Mariam Vicol în colaborare cu monahiile Tecla şi Fevronia de la Essex, editura Reîntregirea, Alba Iulia – 2009

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.